سال 22، شماره 86 - ( 3-1402 )                   سال 22 شماره 86 صفحات 43-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 140009097502
Ethics code: IR.UMSHA.REC.1400.234


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Bahramloo M, Moradkhani S, Sedaghat Hamedani M. Phytochemical evaluation and antioxidant effects of the essential oil and distillates of Nepeta crispa Willd.. J. Med. Plants 2023; 22 (86) :27-43
URL: http://jmp.ir/article-1-3487-fa.html
بهراملو محمد، مرادخانی شیرین، صداقت همدانی مهسا. بررسی اجزای اسانس و اثرات آنتی‌اکسیدانی اسانس و عرق گیاه مفراح. فصلنامه گياهان دارویی. 1402; 22 (86) :27-43

URL: http://jmp.ir/article-1-3487-fa.html


1- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی و فرآورده‎های طبیعی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی و فرآورده‎های طبیعی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران؛ گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، Sh.moradkhani@umsha.ac.ir
3- گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
چکیده:   (1133 مشاهده)
مقدمه: گیاه مفراح یا پونه‌سای مواج عضو خانواده نعناعیان و گیاه دارویی بومی ایران همراه با خواص درمانی فراوان می‌باشد. هدف: این مطالعه به بررسی فارماکوگنوستیکی گیاه مفراح رویشی در همدان می‌پردازد. روش بررسی: اسانس گیاه از راه تقطیر آبی با استفاده از دستگاه کلونجر به دست آمد. چهار نمونه از عرق این گیاه از نقاط مختلف شهر همدان خریداری شد. عصاره‌ی متانولی اندام‌های هوایی نیز به طریق خیساندن استخراج شد. بررسی‌های خرده‌نگاری برگ، در کنار آنالیز ترکیبات اسانس و نمونه‌های عرق انجام شد. خواص آنتی‌اکسیدانی اسانس و عصاره نیز با تست ABTS سنجیده و محتوای فنلی و فلاونوئیدی عصاره نیز اندازه‌گیری شدند. نتایج: آنالیز کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنجی جرمی نشان داد، 1،8 -سینئول، نپتالاکتون و بتا- پینن اجزا اصلی اسانس بودند. اجزای فرار یکی از نمونه‌های عرق به اسانس گیاه شباهت داشت. عصاره‌ی گیاه اثرات آنتی‌اکسیدانی قوی‌تری نسبت به اسانس آن نشان داد (IC50 برابر با 2/79 ± 0/385 میلی‌گرم در میلی‌لیتر). محتوای فنلی و فلاونوئیدی عصاره به ترتیب برابر با 69/24 ± 3/34 میکروگرم گالیک اسید در میلیگرم عصاره و 12/01 ± 0/26 میکروگرم کوئرستین در میلی‌گرم عصاره بودند. تریکوم‌های پوششی و ترشحی عالوه بر روزنه از نوع دیاسیتیک و آوند مارپیچی در مطالعات میکروسکوپی دیده شد. نتیجه‌گیری: نتایج این تحقیق نشان دادند که عصاره‌ی متانولی گیاه مفراح دارای پتانسیل بالای آنتی‌اکسیدانی و محتوای بالا فنلی و فلاونوئیدی می‌باشد. 1،8 -سینئول جزء اصلی اسانس بوده و با توجه به کمیاب بودن نمونه گیاهی، در بین نمونه‌های عرق تقلباتی وجود دارد.
متن کامل [PDF 873 kb]   (882 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
دریافت: 1401/11/10 | پذیرش: 1402/3/9 | انتشار: 1402/3/10

فهرست منابع
1. Hashemi Moghaddam H, Jafari AA, Sefidkon F and Kalate Jari S. Influence of climatic factors on essential oil content and composition of 20 populations of Nepeta binaludensis Jamzad from Iran. Appl. Biol. Chem. 2023; 66(2): 1-10. [DOI:10.1186/s13765-022-00750-6]
2. Mahmoodi S, Heydari M, Ahmadi K, Khwarahm NR, Karami O, Almasieh K, Naderi B, Prévosto Bernard P and Mosavi A. The current and future potential geographical distribution of Nepeta crispa Willd., an endemic, rare and threatened aromatic plant of Iran: Implications for ecological conservation and restoration. Ecol. Indic. 2022; 137: 108752. [DOI:10.1016/j.ecolind.2022.108752]
3. Sonboli A, Salehi P and Yousefzadi M. Antimicrobial activity and chemical composition of the essential oil of Nepeta crispa Willd. from Iran. Zeitschrift Für Naturforschung C. 2004; 59(9-10): 653-656. [DOI:10.1515/znc-2004-9-1008]
4. Mojab F, Nikavar B and Houshdar Tehrani M. Essential oil analysis of Nepeta crispa and N. menthoides from Iran. Iran. J. Pharm. Sci. 2009; 5(1): 43-46.
5. Abdoli P, Moradkhani S, Dastan D. Comparative analysis of Nepeta crispa essential oil composition in flowering and vegetative stages. Am. J. Phytomed. Clin. Ther. 2016; 4: 106-112.
6. Porgham Daryasari A, Soleimani M, Ghorbani A, Kheiri H and Porgham Daryasari M. Microwave-assisted isolation of essential oils from Nepeta crispa and N. racemosa and comparisons with the conventional method. Nat. Prod. Commun. 2012; 7(11): 1511-4. [DOI:10.1177/1934578X1200701125]
7. Formisano C, Rigano D and Senatore F. Chemical constituents and biological activities of Nepeta species. Chem. Biodivers. 2011; 8(10): 1783-1818. [DOI:10.1002/cbdv.201000191]
8. Badrhadad A, Piri Kh and Mansouri K. In vitro anti-angiogenic activity fractions from hydroalcoholic extract of Elaeagnus angustifolia L. flower and Nepeta crispa L. arial part. J. Med. Plant Res. 2012; 6(31): 4633-4639. [DOI:10.5897/JMPR11.1573]
9. Ahmadvand H, Amiri H and Dalvand H. Antioxidant properties of hydro-alcoholic extract and extract of Nepeta crispa in Lorestan province. Hormozgan Med. J. 2015; 19(3): 172-179.
10. Ahmadimoghaddam D, Nili-Ahmadabadi A, Shamahmoodi AM, Larki-Harchegani A and Moradkhani Sh. Stachys lavandulifolia causes estrogen/progesterone imbalance during pregnancy in Wistar rat: a time course experimental study. Iran. J. Pharm. Sci. 2021; 17(3): 41-48.
11. Mojab F and Khalaj N. Chemical Constituents of the Essential Oil of Stachys fruticulosa M. Bieb. From Iran. Avicenna J. Pharm. Res. 2020; 1(1): 33-36. [DOI:10.34172/ajpr.2020.06]
12. Gursoy N, Sarikurkcu C, Cengiz M and Solak MH. Antioxidant activities, metal contents, total phenolics and flavonoids of seven Morchella species. Food Chem. Toxicol. 2009; 47(9): 2381-2388. [DOI:10.1016/j.fct.2009.06.032]
13. Nikavar B, Alinaghi A and Kamalinejad M. Evaluation of the antioxidant properties of five Mentha species. IJPR. 2008; 7(3): 203-209.
14. Arvouet-Grand A, Vennat B, Pourrat A and Legret P. Standardization of propolis extract and identification of principal constituents. J. Pharm. Belg. 1994; 49(6): 462-468.
15. Taherkhani A, Khamverdi Z, Sayafi M and Moradkhani S. Investigation on chemical constituents of Foeniculum vulgare essential oil and the molecular docking studies of its components for possible matrix metalloproteinase-13 inhibition. Avicenna J. Pharm. Res. 2020; 1(2): 65-71. [DOI:10.34172/ajpr.2020.12]
16. Sánchez‐Moreno C, Larrauri JA, Saura‐Calixto F. A procedure to measure the antiradical efficiency of polyphenols. J. Sci. Food Agric. 1999; 76(2): 270-276. https://doi.org/10.1002/(SICI)1097-0010(199802)76:2<270::AID-JSFA945>3.0.CO;2-9 [DOI:10.1002/(SICI)1097-0010(199802)76:23.0.CO;2-9]
17. Asgarpanah J, Sarabian S and Ziarati P. Essential oil of Nepeta genus (Lamiaceae) from Iran: a review. J. Essent. Oil Res. 2014; 26(1): 1-12. cle: [DOI:10.1080/10412905.2013.851040]
18. Soleimani Shadvar M and Moradkhani Sh. Chemical composition of the essential oils and antioxidant capacity evaluation of Echinophora platyloba DC. and Falcaria vulgaris Bernh. growing in Hamadan province of Iran. J. Med. Plants. 2022; 21(83): 19-34. [DOI:10.52547/jmp.21.83.19]
19. Kalvandi R, Safikhani K, Najafi Gh and Babakhanlo P. Identification of medicinal plants of Hamedan province. IJMAPR. 2007; 23(3): 350-374.
20. Motaghed M, Nili-Ahmadabadi A and Moradkhani S. Assessment of the anti-oxidative potential of Nepeta crispa Willd. (Lamiaceae) and its effects on oxidative stability of virgin sunflower oil under accelerated storage conditions. J. Med. Plants 2022; 21(82): 13-27. [DOI:10.52547/jmp.21.82.13]
21. Ranjbaran P, Moradkhani S. Iron Chelating Activity of Nepeta Crispa Willd., an Endemic Plant in the West of Iran. Avicenna J. Med. Biochem. 2022;10(1):65-70. doi: 10.34172/ ajmb.2022.09. [DOI:10.34172/ajmb.2022.09]
22. Ilyasov IR, Beloborodov VL, Selivanova IA and Terekhov RP. ABTS/PP decolorization assay of antioxidant capacity reaction pathways. Int. J. Mol. Sci. 2020; 21(3): 1131. [DOI:10.3390/ijms21031131]
23. Floegel A, Kim D-O, Chung S-J, Koo SI and Chun OK. Comparison of ABTS/DPPH assays to measure antioxidant capacity in popular antioxidant-rich US foods. J. Food Compos. Anal. 2011; 24(7): 1043-1048. [DOI:10.1016/j.jfca.2011.01.008]
24. Tundis R, Nadjafi F and Menichini F. Angiotensin‐Converting enzyme inhibitory activity and antioxidant properties of Nepeta crassifolia Boiss & Buhse and Nepeta binaludensis Jamzad. Phytother. Res. 2013; 27(4): 572-580. [DOI:10.1002/ptr.4757]
25. Velioglu YS, Mazza G, Gao L and Oomah BD. Antioxidant activity and total phenolics in selected fruits, vegetables, and grain products. J. Agric. Food Chem. 1998; 46(10): 4113-4117. [DOI:10.1021/jf9801973]
26. Tepe B, Daferera D, Tepe A-S, Polissiou M and Sokmen A. Antioxidant activity of the essential oil and various extracts of Nepeta flavida Hub.-Mor. from Turkey. Food Chem. 2007; 103(4): 1358-1364. [DOI:10.1016/j.foodchem.2006.10.049]
27. Yazici SÖ, Özmen I, Celikoglu U, Özcelik H, Genc H. International Journal of Health & Nutrition Nutrition. Int. J. Health Nutr. 2012; 3(1): 8-12.
28. Khalighi-Sigaroodi F, Ahvazi M, Ebrahimzadeh H and Rahimifard N. Chemical composition of the essential oil and antioxidant activities, total phenol and flavonoid content of the extract of Nepeta pogonosperma. J. Med. Plants 2013; 12(48): 185-198.
29. Kahkeshani N, Khanavi M and Hadjiakhoondi A. Quality control of Nepeta menthoides Boiss & Buhse using micromorphological analysis and phytochemical screening. J. Med. Plants 2014; 13(49): 34-38.
30. Amirmohammadi F, azizi M. The Study of micromorphological and essential oil analysis of Nepeta binaloudensis and Nepeta cataria (Lamiaceae). J. Hortic. Sci. 2021; 10.22067.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Medicinal Plants

Designed & Developed by : Yektaweb