سال 19، شماره 75 - ( 6-1399 )                   سال 19 شماره 75 صفحات 77-65 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mofid bojnoordi M, Aghdasi M, Fatemi M. An investigation on phytochemical components and antioxidant activity of Luctuca undulata Ledeb. in 5 natural habitats of Iran. J. Med. Plants 2020; 19 (75) :65-77
URL: http://jmp.ir/article-1-2396-fa.html
مفیدبجنوردی مرتضی، اقدسی مهناز، فاطمی محمد. بررسی ترکیبات فیتوشیمیایی و فعالیت آنتی‌اکسیدانی کاهوی مواج‎ (Lactuca undulata Ledeb.‌) در 5 رویشگاه طبیعی ایران. فصلنامه گياهان دارویی. 1399; 19 (75) :65-77

URL: http://jmp.ir/article-1-2396-fa.html


1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران ، aghdasi1346@gmail.com
چکیده:   (2829 مشاهده)
مقدمه: کاهوی مواج (Lactuca undulata Ledeb.‌) گیاهی یکساله از تیره کاسنی است. یکی از مهم‌ترین ترکیبات فیتوشیمیایی سازنده این گیاه که در صنایع دارویی و غذایی اهمیت دارد، شیکوریک اسید است. هدف: هدف از تحقیق حاضر بررسی ترکیبات فیتوشیمیایی و فعالیت آنتی‌اکسیدانی کاهوی مواج جمع‌آوری شده از رویشگاه‌های مختلف ایران است. روش بررسی: به این منظور ساقه گیاهان در فاز زایشی از قم، بیارجمند، دشت میرزابایلو در خراسان شمالی، فیروزکوه و چشمه‌علی دامغان جمع‌آوری شدند. سپس میزان شیکوریک، کافئیک و کلروژنیک اسید با دستگاه HPLC آنالیز شدند. همچنین میزان فنل، فلاونوئید و تانن کل اندازه‌گیری شد. فعالیت آنتی‌اکسیدانی نمونه‌ها به روش DPPH مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج: داده‌های حاضر نشان داد که نمونه‌های جمع‌آوری شده از فیروزکوه، بیشترین میزان شیکوریک اسید (5/3 میلیگرم بر گرم وزن خشک) و نمونههای قم، بیشترین میزان کافئیک اسید (26/1 میلیگرم بر گرم وزن خشک) را داشتند. همچنین میزان فنل کل از 53/13 در نمونه‌های فیروزکوه تا 86/18 میلی‌گرم در هر گرم وزن خشک در نمونه‌های قم متغیر بود. نتایج حاصل نشان داد که میزان فلاونوئید کل در بین نمونه‌های جمعآوری شده از 5 منطقه مختلف در سطح 5 درصد و میزان تانن کل در سطح 1 درصد تفاوت معنی‌داری با یکدیگر داشتند. از طرفی دیگر بالاترین و کمترین فعالیت آنتی‌اکسیدانی به ترتیب مربوط به نمونههای جمع‌آوری ‌شده از قم و بیارجمند بود. نتیجه‌گیری: نتایج حاضر نشان داد که کاهوی مواج جمع‌آوری شده از فیروزکوه بالاترین میزان شیکوریک اسید را داشته و می‌تواند به عنوان یک گیاه بومی ایران منبع مناسبی برای تولید شیکوریک اسید باشد.
متن کامل [PDF 898 kb]   (1503 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: گياهان دارویی
دریافت: 1397/10/1 | پذیرش: 1398/4/12 | انتشار: 1399/6/16

فهرست منابع
1. Abu-Reidah IM, Contreras MM, Arraez-Roman D, Segura-Carretero A and Fernandez- Gutierrez A. Reversed-phase ultra-high-performance liquid chromatography coupled to electrospray ionization-quadrupole-time-of-flight mass spectrometry as a powerful tool for metabolic profiling of vegetables: Lactuca sativa as an example of its application. J. Chromatography 2013; 1313: 212-27. [DOI:10.1016/j.chroma.2013.07.020]
2. Akhani H. Plant biodiversity of Golestan National Park, Iran, 1998.
3. Asadi M, Safavi SR, Naseh Y, Jafari E and Heydarnia N. Flora of Iran, Asteraceae Tribe Cichorieae (No. 77). Research Institute of Forests & Rangelands Press. 2013.
4. Azay-Milhau J, Ferrare K, Leroy J, Aubaterre J, Tournier M, Lajoix A and Tousch D. Antihyperglycemic effect of a natural chicoric acid extract of chicory (Cichorium intybus L.): A comparative in vitro study with the effects of caffeic and ferulic acids. J. Ethnopharmacol. 2013; 150: 755-60. [DOI:10.1016/j.jep.2013.09.046]
5. Chang C, Yang M,Wen H and Chern J. Estimation of Total Flavonoid Content in Propolis by Two Complementary Colorimetric Methods. Journal of Food and Druge Analysis 2002; 10(3): 178-82. [DOI:10.38212/2224-6614.2748]
6. Chhipa NMR, Patel KM, Ganchi SP and Sen DJ. Chicoric acid and its analogoues an anti-HIV integrase agents. World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences 2014; 3(2): 2321-35.
7. Fraisse D, Felgines C, Texier O and Lamaison J. Caffeoyl Derivatives: Major Antioxidant Compounds of Some Wild Herbs of the Asteraceae Family. Food and Nutrition Sciences 2011; 2(3): 181-92. [DOI:10.4236/fns.2011.230025]
8. Gray DE, Pallardy SG, Garrett HE and Rottinghaus GE. Acute drought stress and plant age effects on alkamides and phenolic acid content in purple coneflower roots. Planta Med. 2003; 69: 50-5. [DOI:10.1055/s-2003-37026]
9. Kim KH, Kim YH and Lee KR. Isolation of hepatoprotective phenylpropanoid from Lactuca indica. National Product Science 2010; 16: 6-9.
10. Lee J and Scagel Cf. Chicoric acid: chemistry, distribution, and production. Front Chem. 2013; 1: 40-5. [DOI:10.3389/fchem.2013.00040]
11. Lee, J. Caffeic acid derivatives in dried Lamiaceae and Echinacea purpurea products. J. Funct. Foods 2010; 2: 158-62. [DOI:10.1016/j.jff.2010.02.003]
12. Luo XB, Chen B, Yao SZ and Zeng JG. Simultaneous analysis of caffeic acid derivatives & alkamides in roots and extracts of Echinacea purpurea by HPLC-photodiode array detection-electrospray mass spectrometry. J. Chromatogr A. 2003; 986: 73-81. [DOI:10.1016/S0021-9673(02)01922-2]
13. Maisuthisakul P, Suttajit M and Pongsawatmanit R. Assessment of phenolic content and free radical-scavenging capacity of some Thai indigenous plants. Food Chem. 2007; 100(4): 1409-18. [DOI:10.1016/j.foodchem.2005.11.032]
14. Makkar HPS and Becker K. Vanillin-HCl method for condensed tannins: effect of organic solvents used for extraction of tannins. J. Chem. Ecol. 1993; 19: 613-21. [DOI:10.1007/BF00984996]
15. Meda A, Euloge C, Romito M, Millogo J and Germaine O. Determination of the total phenolic, flavonoid and proline contents in Burkina Fasan honey , as well as their radical scavenging activity. Food Chem. 2005; 91(3): 571-7. [DOI:10.1016/j.foodchem.2004.10.006]
16. Oh MM, Carey EE and Rajashekar CB. Environmental stresses induce health-promoting phytochemicals in lettuce. Plant Physiology and Biochem. 2009; 47: 578-83. [DOI:10.1016/j.plaphy.2009.02.008]
17. Oh MM, Carey EE and Rajashekar CB. Regulated Water Deficits Improve Phytochemical Concentration in Lettuce. Journal of the American Society for Horticultural Sci. 2010; 135(3): 223-9. [DOI:10.21273/JASHS.135.3.223]
18. Omidbaigi R. Production and processing of medicinal plants. 1st Ed, Beh-Nashr publication. Mashhad. 2008, pp: 112.
19. Pellati F, Benvenuti S, Magro L, Melegari M and Soragni F. Analysis of phenolic compounds and radical scavenging activity of Echinacea spp. J. Pharm. Biomed Anal. 2004; 35: 289-301. [DOI:10.1016/S0731-7085(03)00645-9]
20. Pourmorad F, Hosseinimehr SJ and Shahabimajd N. Antioxidant activity, phenol and flavonoid contents of some selected Iranian medicinal plants. African Journal of Biotechnol. 2006; 5: 1142-5.
21. Qu L, Chen YC, Wang X Scalzo R and Davis JM. Patterns of variation in alkamides and cichoric acid in roots and aboveground parts of Echinacea purpurea (L.) Monench. HortScience 2005; 40: 1239-42. [DOI:10.21273/HORTSCI.40.5.1239]
22. Ramezannejhad S, Aghdasi M and Fatemi M. An investigation on cichoric acid, caffeic acid derivates content and antioxidant activity in some Iranian native speices compared to Echinacea purpurea L. in different developmental stages. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants 2019; 34: 909-23.
23. Rostami E, Kashefi B and Masudnia N. Evaluation of chicoric acid of Echinacea purpurea extract under different ecological condition semnan province iran. Journal of Chemical Health Risks 2015; 5(1): 15-9.
24. Sabra A, Adam A, Dauuf F and Renault S. Salinity-induced changes in caffeic acid derivatives, alkamides and ketones in three Echinacea species. Environmental and Experimental Botany 2012; 77: 234-41. [DOI:10.1016/j.envexpbot.2011.11.013]
25. Shekarchi M, Hajimehdipoorb H, Khanavid M and Roostaie A. The Effects of Plant Age and Harvesting Time on Chicoric and Caftaric Acids Content of E. purpurea (L.) Moench. IJPS. 2012; 8(3): 203-8.
26. Thomsen MO, Frette XC, Christensen KB, Lars PorskjæR, Christensen LP and Grevsen K. Seasonal Variations in the Concentrations of Lipophilic Compounds and Phenolic Acids in the Roots of Echinacea purpurea and Echinacea pallida. J. Agric. and Food Chem. 2012; 60(49): 12131-41. [DOI:10.1021/jf303292t]
27. Tomas-Barberan FA, Gil MI, Castaner M, Artes F and Saltveit ME. Effect of Selected Browning Inhibitors on Phenolic Metabolism in Stem Tissue of Harvested Lettuce. J. Agric. and Food Chem. 1997; 45(3): 583-9. [DOI:10.1021/jf960478f]
28. Tsai Y, Chiu C, Chen J, Chan K and Lin S. Cytotoxic effects of Echinacea purpurea flower extracts and cichoric acid on human colon cancer cells through induction of 1100 apoptosis. J. Ethnopharmacol. 2013; 143(3): 914-9. [DOI:10.1016/j.jep.2012.08.032]
29. Xiao H, Wang J, Yuan L, Xiao C, Wang Y and Liu X. Chicoric Acid Induces Apoptosis in 3T3-L1 Preadipocytes through ROS-Mediated PI3K/Akt and MAPK Signaling Pathways. Journal of Agriculture and Food Chem. 2013; 61(7): 1509-20. [DOI:10.1021/jf3050268]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Medicinal Plants

Designed & Developed by : Yektaweb